Door Sergio Torres

Een alternatief op kopen is leasen, maar wanneer moet je leasen vs. kopen? Hier zijn de voordelen van lease en koop, plus enkele tips voor het nemen van beslissingen.

Opvolgen:

MKB ondernemers merken vaak dat ze behoorlijk wat dingen nodig hebben - van inventaris en machines, tot kantoorapparatuur, tot een echt kantoor - om een ​​bedrijf te starten en te laten groeien. Maar dat betekent niet noodzakelijk dat ze alles moeten kopen. Een alternatief op kopen is leasen, een vorm van zakelijke financiering, maar wanneer moet je leasen vs. kopen? 

De voordelen van leasing

  • Het heeft een veel kleinere invloed op je cash positie wanneer je computers en andere machines te leased in plaats van koopt.
  • Leasing geeft je vaak een proefperiode om te bepalen of de apparatuur geschikt is voor het bedrijf.
  • Bij lease kan een onderhoudscontract worden opgenomen, waardoor je niet voor verrassingen komt te staan in het geval van onderhoud en reparaties.
  • De kosten van het huren van apparatuur worden opgenomen op de verlies- en winstrekening en verlagen daarmee je belastbare winst.
  • Het is vaak minder duur om gelijke tred te houden met technologische vernieuwing door het upgraden van huurapparatuur dan wanneer je vervangende apparatuur dient te kopen.

De voordelen van kopen

  • Het kopen van apparatuur voegt activa toe aan je bedrijf.
  • Je kunt profiteren van de (belasting)voordelen van afschrijvingen op de items waarvan je de eigenaar bent.
  • Zodra artikelen zijn betaald, betaal je geen extra maandelijkse uitgaven om ze eenvoudigweg te mogen gebruiken.
  • Machines of apparatuur die je bezit, is altijd het eigendom van het bedrijf en hoeft niet te worden geretourneerd.

Hoe te kiezen tussen lease en koop

Er is niet echt een eenvoudig of "one size fits all" antwoord, omdat elke ondernemer en ieder bedrijf anders is. Maar voor een gevestigd bedrijf kun je de uitgaven goed bekijken en de fiscale strategieën van eigendom versus leasing vergelijken om een ​​weloverwogen beslissing te nemen.

"We moeten de beslissing evalueren op basis van cashflow, technologie, belastingsituaties en vele andere factoren", legt Sergio Torres, financieringsexpert bij LoanStreet, uit. "De voordelen van leasing, zoals flexibiliteit en een betere cashflow, worden afgewogen tegen de voordelen van koop, inclusief eigendom en gunstige afschrijvingsregels voor belastingdoeleinden."

Lease vs. koop bij startende ondernemingen

Voor startende ondernemers en startups is leasen meestal zeker de juiste weg is. Startups moeten de korte termijn overleven voordat ze naar de lange termijn kunnen kijken, en cashflow is de sleutel tot hun overleving in een vroeg stadium. Leasing in plaats van het kopen van zaken zoals kantoorruimte en apparatuur om de uitgaven en schulden laag te houden, is 99 procent van de tijd te de beste oplossing.

De enige uitzondering op het lease-advies zijn computers. Deze zijn goedkoop genoeg om ze te kopen.