In het kort:
Wij verwachten de komende maanden meer overnames. Ook in deze bijzondere tijden zullen ondernemers opzoek gaan naar kansen en groei.
Meer dan 72% van de DGA’s geven aan dat ze het bedrijf hebben gekregen door een overname. De meeste overnames vinden plaats bij familie bedrijven met 66,67%.
Maar wat nu als je bank niet (volledig) mee wil bij zo'n bedrijfsovername? Daar vertel ik je graag meer over in dit artikel.
In deze bijzondere tijden zien wij een stijging van de vraag naar- en het aanbod van bedrijven. Sommige ondernemers zien kansen en denken met een overname deze kansen eerder te realiseren. Weer anderen vinden dat het een mooie tijd is om te stoppen. De banken zeggen dat ze graag overnames financieren. Je ziet echter vaak dat door de strengere eisen de banken niet altijd (volledig) kunnen financieren. Gelukkig zijn ook in dit financieringssegment nieuwe partijen die een rol kunnen vervullen in het financieren van de koop van het bedrijf.
Bij de banken zien we dat ze aangeven dat de lening in 5 a 6 jaar terugbetaald moet worden, maar ze houden vaak een KPI (schuld/EBITDA) van 2,5 aan. Dat betekent dat de koper in staat moet zijn op basis van de cashflow een lening binnen 2,5 jaar terug te betalen. Daarnaast is de korte termijn terugbetalingscapaciteit (EBITDA/(rente+aflossing)) eis vaak hoger dan 1,4. Gelukkig werken wij samen met cashflow financiers die wel 6 jaar aanhouden. Deze zijn echter wel wat duurder dan de bank en zouden dan ook in combinatie met de bank gebruikt kunnen worden om het meer risico volle gedeelte te financieren. Banken kunnen daarnaast moeilijk doen wanneer het eigen vermogen negatief wordt door de goodwill die ontstaat bij de koop. De reden is dat zij geen waarde toekennen aan goodwill omdat het nog te realiseren winst inhoudt. Ook hier hebben wij partners die de goodwill buiten beschouwing laten. Zolang het eigen vermogen positief is voor de koop zijn er dan altijd wel mogelijkheden.
Wij zien verder dat er veel stabiele, goed draaiende entiteiten te koop worden aangeboden. Dit zijn vaak ondernemers op leeftijd die willen stoppen. De koper is daarentegen vaak een jonger bedrijf dat nog geen stabiele financiële cijfers laten zien. Dit is vaak een “no go” voor de bank, zelfs al ziet het er na consolidatie goed uit. De bank vindt dit vaak een te grote uitdaging. De alternatieve financiers waar mee wij samenwerken zien hier juist wel mogelijkheden in. Aangezien wij steeds meer overnamefinancieringen zien bij kantoren, is het goed om te weten dat zelfs als de bank niet volledig mee wil er voldoende alternatieven zijn om de bedrijfsovername te financieren.
Nog niet uitgelezen? Dan raad ik je aan om Handvat 6: Stilte voor de storm op de bedrijfsovernamemarkt uit de Longread: Ondernemen in tijden van crisis te lezen.
Bel met ons
Vul je telefoonnummer hieronder in en we bellen je direct terug om je persoonlijk te woord te staan.We zijn bereikbaar van 9:00 tot 18:00