_lbl_corona_notice_ _act_corona_more_ x
Sergio Torres

Sergio Torres

Chief Executive Officer

sergio@loanstreet.nl

Sergio Torres is mede-eigenaar bij LoanStreet, een interview met de goedlachse analist

Je geld of je leven! Vertel op wie ben je?
Haha, nou, Sergio Torres dus, net 50 geworden en vader. Ik ben niet getrouwd, maar wel enorm gelukkig met mijn vriendin. Ik ben geboren en opgegroeid op Curaçao aan het water en op mijn 17e ben ik naar Nederland verhuisd. Hier heb ik bedrijfseconomie gestudeerd aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en op dit moment woon ik in Bussum.

Altijd met cijfertjes in de weer geweest?
Ja, na mijn studie ben ik gaan werken als toezichthouder voor het bankwezen, ik heb een tijd op Curaçao gewerkt en even bij FDIC in Washington. Het werk in Washington was voor mij toen wel spannend, want ze hadden een appartementencomplex in het bedrijf met alles erop en eraan, wat betekende dat ik mijn werk eigenlijk nooit hoefde te verlaten. Ik heb daar veel geleerd. Daarna ben ik in de accountancywereld actief geweest en vervolgens terug in het bankwezen. Bij de Rabobank was ik onder andere accountmanager en kredietanalist, daarnaast zat ik bij bijzonder beheer, maar eigenlijk altijd wel in verband met het MKB. Daarna bij Banque Artesia gewerkt, hier deed ik speciale financieringsaanvragen, heb ik meegewerkt aan risicomodellen en ook heb ik hier weer klanten geholpen wanneer deze in problemen zaten en een financiering nodig hadden.

Wanneer ben je voor jezelf begonnen?
Ik merkte dat veel MKB’ers onvoldoende bediend werden, adviseurs kwamen vaak niet met een goed verhaal en ondernemers moesten wel veel betalen. Toen dacht ik dat dat anders kon en ben ik in 2003 voor mezelf begonnen. Ik ben heel old school een klein bedrijfje gestart, alles nog handmatig, het had niks met IT te maken. Ik hielp bedrijven met financieringsaanvragen, investeringen en in de recessietijd met het reorganiseren om te proberen die bedrijven er weer bovenop te krijgen. Het helpen van dit soort ondernemers, vaak ondernemers die niet interessant werden gevonden door de grotere financiers, gaf mij enorm veel voldoening. Dat bedrijf heb ik opgebouwd naar 12 man groot.

Meer dan 5 jaar geleden inmiddels, merkte ik dat ik verder wilde gaan dan alleen adviseren. Ik ben toen Sparkholder gestart, samen met Bastiaan Burgwal. Vanuit het bedrijf Sparkholder ontwikkelen we nu onder andere de LoanStreet software, waarmee we op boekhoudpakketten koppelen en snel uitrekenen of iemand financierbaar is of niet. Hierdoor kun je veel stappen overslaan en de ondernemer gericht helpen. Het bijzondere aan ondernemers in het MKB is namelijk dat er ontzettend veel van zijn. Het is verreweg de grootste markt die er is, maar toch wordt deze grote groep slecht tot niet bediend. Dus wat is er dan leuker om juist deze grote groep goed te kunnen helpen.

Hoe ben je gestart met Sparkholder?
Tja, we hadden een kredietunie opgezet, een van de eerste van Nederland. We dachten; wij gaan zelf geld ophalen en daarmee die MKB’ers financieren en dus verder helpen. We waren de eerste naast de banken die mochten financieren met een borgstelling van de overheid, maar wisten er geen groot succes van te maken. Ik merkte dat wij met name goed waren in het analyseren van aanvragen en de risico inschatting, maar geld ophalen lukte ons onvoldoende. We hebben een aantal financieringen kunnen verstrekken met goed rendement voor de investeerders, maar het was niet voldoende om te kunnen groeien met het bedrijf.

Het interview gaat verder onder de foto. Als je genoeg gelezen hebt, dan kun je ook direct jouw financieringskansen checken.

Regel jouw financiering
_lbl_aboutus_sergio-torres_

Hoe kwam je op het idee wat LoanStreet nu is?
Bij de kredietunie gingen we bedrijven monitoren, dus zeg maar op maandelijkse basis de prestaties en het risico in de gaten houden. Dit deden we in Excel, waar we data konden inladen die dan halfautomatisch geanalyseerd werd. Het bleek dat we naast het analyseren van aanvragen, ook goed waren in het monitoren van risico binnen MKB-bedrijven. Toen zijn we dat verder gaan uitwerken; op basis van data snel een risico inschatting maken. Op dat moment kwam ook onze eerste echte IT’er, Jan-Volkert, erbij en zijn we gaan werken aan een digitale aanvraagstraat met monitoring.

Wat is jouw rol hierin?
Mijn rol is met name dat ik veel weet van risico’s. Ik kan ze beoordelen en vertalen naar hoe dat verwerkt moet worden binnen een model, zodat er beoordeeld kan worden of iemand financierbaar is. Daarnaast leg ik ook veel contacten met financiers, pakketten en met de ondernemers. Ik ga dus over de sales en de risicomodellen. We zijn een kleine organisatie dus je moet een aantal functies op je nemen.

Hoeveel geld is er nou gemiddeld gefinancierd aan LoanStreet?
Zo’n 40 miljoen en dat zijn bedragen vanaf 5.000 euro. We zetten de focus op kleinere financieringen, aangezien de gemiddelde financiering bij een MKB-ondernemer 70.000 is. Dat zien we op ons platform ook, waar de gemiddelde aanvraag ook rond dat bedrag zit. Dat dit bedrag niet zo groot is, is iets dat veel mensen niet weten. De grootste lening die de meeste MKB-ondernemers ooit zullen nemen is met betrekking tot hun huis, de hypotheek.

Hoeveel uur werk jij in een week?
Dat valt nog mee, maar ik hou ervan om vroeg op te staan. De wekker gaat om vijf uur, zodat ik lekker rustig op kan staan en dan begin ik even met wat lezen en een rustig ontbijt. Ik probeer ook iedere dag om iets van nieuws te lezen, gewoon om kennis op te doen. Vervolgens zet ik een agenda op voor de dag en daarna begin ik met mijn e-mails en begint de dag écht. Zo’n dag eindigt vaak rond zes uur, maar als ik vind dat ik pauze nodig heb, schroom ik niet om er eentje te nemen. Ik denk dat ik effectief zo’n 60 uur in de week werk, dus dat valt reuze mee haha! Ik slaap wel altijd vroeg, rond een uur of 10 lig ik diep te slapen, zodat ik de dag daarna weer vroeg kan beginnen. Mijn moeders kant van de familie komt uit Sloten, Amsterdam, dat waren boeren en mijn opa was ook altijd een vroege vogel, dus misschien heb ik het daarvan overgenomen, wie weet.

Wat doe je graag in je vrije tijd?
Mijn vrije tijd besteed ik voornamelijk aan mijn gezin. Ik ga graag met mijn zoon op stap, dan gaan we bijvoorbeeld fietsen of creatieve dingen samendoen. We bouwen weleens samen in de tuin een kasteel of we verzinnen verhaaltjes. Iets wat mij altijd enorm helpt aan het eind van de dag is een soort van meditatie. Dan doe ik wat muziek op en probeer ik 10.000 stappen te maken door gewoon te dansen. Dat brengt mij altijd tot rust, haalt mijn hoofd leeg en geeft me nieuwe ideeën.

En wat voor ideeën zijn dat dan meestal?
Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld wat ik ga zeggen tijdens een belangrijke meeting of een oplossing voor een probleem. Ik heb vaak een idee en dan zet ik dat direct op papier. Daarna begint het pas in mijn hoofd te malen en dan duurt het vervolgens nog wel even voordat we hier echt iets binnen het bedrijf mee doen.

En luister je dan Jan Smit, of ABBA?
Haha, ik luister bijna alle soorten muziek. Het gaat van klassiek, naar rock, naar house, waar ik op dat moment maar zin in heb.

En hoeveel mensen zijn er nu in dienst?
Op dit moment hebben we zeven man in Amstelveen. Het is wel nog een grote uitdaging om goede programmeurs te vinden, maar het geluk is wel dat we nu werknemers hebben die het werk echt leuk vinden en meedenken binnen het bedrijf.

Wat is het doel van je bedrijf, waar wil je heen?
Ja die vraag wordt me vaak gesteld, maar de focus ligt voornamelijk op het MKB beter financierbaar maken. Hier continue aan werken en verbeteren en de rest komt denk ik vanzelf.

Regel jouw financiering