Door Collin Crowdfund (Partner)

Vastgoed en crowdfunding is een combinatie die sterk terrein wint. Investeerders vinden hypothecaire zekerheid bij crowdfunding fijn.

Opvolgen:

Natuurlijk start je als ambitieuze ondernemer een crowdfund campagne om geld op te halen om vastgoedinvesteringen of groeiplannen mogelijk te maken. Maar een sluitende financiering is één kant van de zaak. De exposure voor je bedrijfsnaam, het creëren van ambassadeurs voor je product of dienst. Dat maakt crowdfunding extra waardevol.

In dit blog bespreek ik twee zaken:

  • Financier (commercieel) vastgoed met crowdfunding
  • Advertentiewaarde door crowdfunding

Vastgoed en crowdfunding

Een combinatie die steeds meer terrein wint. Onze investeerders (de crowd) vinden hypothecaire zekerheid fijn en is dus graag de fundingbron. Tegelijkertijd is de gewenste horizon van veel investeerders gemiddeld zo’n 48 tot 72 maanden. Dat gaat veelal niet samen met een noodzakelijke ‘looptijd’ voor vastgoedfinancieringen, die niet zelden de 20 jaar overschrijdt. De balloonconstructie. Zo heet de oplossing die we daarvoor hebben ontwikkeld.

Deze constructie houdt in dat we een 20-jarge lening optuigen, met na 5 of 6 jaar een herfinancieringsmoment. Een herfinanciering die geregeld kan worden via een nieuwe crowdfundcampagne of andere financieringsvormen. Belangrijke voorwaarde: de 1e hypothecaire inschrijving is voor de investeerders en de Loan to Value (LTV = uitstaande lening ten opzichte van de waarde van het onroerend goed) zal op het herfinancieringsmoment naar verwachting circa 50% zijn.

Op deze wijze bieden wij onze ca 16.000 investeerders een verantwoorde investering en verwachten we een onverhoopte dip in de waardeontwikkeling van vastgoed kunnen weerstaan. Er zijn al diverse vastgoedfinancieringen met balloon geplaatst op het platform van Collin. Geïnspireerd geraakt en benieuwd? Check dan de volgende linkjes met een paar voorbeelden:

Seosaka Vastgoed - € 450.000 - 6,5% - 24 maanden
Jarili - € 825.000 - 6,5% -  60 maanden
Van Laere Investments - € 300.000 - 5,5% - 60 maanden
G.N. van der Meulen en J.M. Kok - € 2.300.000 - 6,0% - 24 maanden

Natuurlijk wordt de crowd ook wel eens gevraagd om een stuk slotfinanciering in te vullen op basis van 2e hypotheek. Vaak met een bank als eerste hypotheekhouder. Dan verwachten wij - uitzonderingen daargelaten - van de ondernemer dat deze de lening gedurende de looptijd volledig aflost.

Exposure en ambassadeurs

Naast ‘de zak met geld’ voor vastgoed- of andere investeringsvraagstukken, wil ik graag stilstaan bij de marketingeffecten van deze moderne vorm van financiering.

Collin Crowdfund zoekt samen met de ondernemer bewust de publiciteit op. Enerzijds om de crowdfund campagne onder de aandacht te brengen, maar zeker ook om de onderneming en haar producten of diensten te promoten.

Voetbalshop.nl

Een mooi voorbeeld is de campagne van Voetbalshop.nl. Een e-commercebedrijf in voetbalartikelen. Dit bedrijf zocht extra voorraadfinanciering, mede om de snel groeiende vraag naar hun producten te kunnen blijven bijbenen en mooie leverancierskortingen te realiseren.

De uiteindelijk 847 investeerders ontvingen een mooie voucher om met een aantrekkelijke korting een bestelling te doen. Die voucher is in vele gevallen verzilverd, hetgeen Voetbalshop.nl een mooie nieuwe groep klanten opleverde.  

En zo leidden crowdfundcampagnes tot een sluitende financiering, veel aandacht voor de bedrijven en een reeks van tevreden klanten die op basis van een mooie gimmick nog een extra rendement realiseerden.

Advertentiewaarde

Er was veel interesse vanuit de media. Dit leidde tot gave interviews met de schrijvende pers en onder andere BNR Nieuwradio. Natuurlijk kwam de onderscheidende financieringsvorm ter sprake. Het is nog niet alledaags dat een financiering van deze omvang vanuit het publiek (de crowd) mogelijk werd gemaakt.

Samenwerking

Tot slot een geruststellende gedachte. Het klopt dat crowdfunding een andere werkwijze kent dan dealen met de bank. In het laatste geval is er altijd sprake van de beslotenheid van de vertrouwelijkheid. Dat is bij crowdfunding niet zo. Als trotse ondernemer ben je best bereid wat informatie te delen met de crowd en dat is ook noodzakelijk!

Maar je staat er als ondernemer niet alleen voor. Crowdfund Coaches (het verlengstuk van Collin in het veld) en professionals zoals de mensen van LoanStreet, staan je ter zijde om een vlotte crowdfundcampagne voor te bereiden.

Benieuwd of je terecht kunt bij Collin Crowdfund voor een zakelijke lening? Check het hier direct. Dit gastblog is geschreven door Collin Crowdfund. Collin Crowdfund is een van de financiers achter LoanStreet en biedt crowdfunding voor het MKB.