Door Sergio Torres

Zoek je een financiering voor het realiseren van je dromen? Zorg ervoor dat je cijfers up-to-date zijn, dat bepaalt voor 90% het succes.

Opvolgen:

Zonder geld kan een ondernemer zijn ideeën niet ten uitvoering brengen, en zelden is het zo dat je zonder een financier je dromen waar kan maken. Daarom is het belangrijk te weten hoe je een financier aan jouw kant krijgt; hoe je deze deelnemer kan maken van jouw overtuiging. Het begrijpen van de wensen van deze financiers in verhouding tot de situatie waarin je zit is daarom zeer belangrijk. Groei je hard, is het risico aan de hoge kant of is de financieringsaanvraag complex dan wil een financier meestal heel veel informatie zoals een prognose en businessplan. Heb je een stabiele financiële situatie en is de financieringsaanvraag simpel, dan heb soms al genoeg aan betrouwbare financiële gegevens (met een goede toelichting) uit het verleden. Er zijn ook uitzonderingen zoals factoring. Met factoring kun je gefinancierd worden met weinig informatie al is het risico hoog, mits je debiteuren hebt. Maar dit is vaak een duurdere vorm van financieren.

Werk je financiële cijfers bij

Het belangrijkste voor een snelle financieringsaanvraag is ervoor te zorgen dat jouw financiële cijfers bijgewerkt zijn. Dat betekent dat je jaarverslag van vorig jaar gereed is en dat je interne cijfers in je online boekhoudpakket zoveel mogelijk zijn bijwerkt. Hoe nieuwer, juister en vollediger de gegevens, hoe beter. Daarnaast gaat het net zoals bij het overtuigen van je klanten om goede communicatie. Als ondernemer weet je van aanpakken en ben je begaan met je plannen maar vaak vergeet je hier de financier in mee te nemen.

Verschillende financiers, verschillende communicatie

Om goed te communiceren is het belangrijk dat je weet wat voor vlees je in de kuip hebt. Je moet je financier kennen en begrijpen, want je past je aan de financier aan die geschikt is voor jou. Zoals ik al aangaf willen sommige financiers veel weten en sommigen weinig. Je moet dus inspelen op de triggers die de financier enthousiast maken. Banken kijken voornamelijk naar het ‘downside risk’. Zij zien graag stabiliteit, bijvoorbeeld door middel van lange termijncontracten, goed eigen vermogen, voldoende winst en zekerheden waar de financiering mee wordt afgedekt. Om crowdfunders aan te spreken moet je ze met name overtuigen van de toekomst. Wanneer de toekomst bepalend wordt voor het krijgen van een financiering, dan zijn het bedrijfsplan samen met de prognose zeer belangrijk. Daarnaast is bij crowdfunders de marketing van belang. Je moet het verhaal namelijk verkopen aan de man of vrouw die via het crowdfundingplatform geld stopt in jouw bedrijf. Daarnaast heb je partijen die vrij weinig nodig hebben. Zo heeft leasemaatschappijen en factormaatschappijen voldoende aan betrouwbare cijfers, waarbij het bij lease meer gaat om het object dat gefinancierd wordt en bij factoring meer om de debiteuren van de ondernemer.

De historische prestaties spelen een grote rol

Maar wat altijd belangrijk is, met welke financier je ook spreekt, is betrouwbare informatie uit het verleden en de toelichting daarvan. In algemeenheid wordt 90% van het wel of niet financieren bepaald aan de hand van zo recent mogelijke betrouwbare informatie en de analyse hierop. In LoanStreet maken wij al een groot gedeelte van de analyse en afhankelijk van het risico zal je hier dan een verdere toelichting op dienen te geven. De overige 10% wordt namelijk bepaald door een eventuele onderbouwde prognose en bedrijfsplan. Dit wordt met name belangrijk als het risico groot is of de financierbaarheid pas in de toekomst zichtbaar wordt.

Waar je verder op moet letten

Vind je de financieringsaanvraag complex of ben je onzeker over het proces, denk er dan eens over om je accountant of boekhouder erbij te betrekken voor advies. Zij hebben je cijfers vaak al paraat in de online boekhoudsoftware, hebben het vaker gedaan en kunnen je daarom goed helpen. Verder is het belangrijk goed te kijken naar het prijskaartje van de financier. Als er geen jaarrente genoemd wordt, maar alleen ‘kosten’, reken dit dan terug naar een jaarrente. Als je dat doet, schrik je soms doordat het om tarieven van 30% rente of meer gaat per jaar

Al met al is er geld in Nederland voor de MKBer. Je moet alleen goed nadenken over hoe je partijen die dit geld kunnen verstrekken benadert. Dus palm die financier in, haal dat geld binnen en maak je dromen waar.