Door Ebury (Partner)

Ebury biedt met importfinanciering een oplossing voor bijvoorbeeld seizoenspieken, een trage debiteur, of doordat er zoveel vraag is.

Opvolgen:

Wat is inkoopfinanciering?

Elk groeiend handels- of productiebedrijf heeft er vroeg of laat mee te maken gehad; er is genoeg ruimte om verder te groeien, maar een (tijdelijke) krapte in het werkkapitaal belemmert de groei.

Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door seizoenspieken, een trage debiteur, of doordat er zoveel vraag is dat het werkkapitaal continu in nieuwe orders wordt voorgefinancierd.

Vooral bij importerende bedrijven, bijvoorbeeld vanuit China, kan dit voor een probleem zorgen omdat er vaak (deels) vooruit moet worden betaald en het langer duurt voordat de goederen op voorraad staan.

Door gebruik te maken van inkoopfinanciering zorgen bedrijven ervoor dat zij extra werkkapitaal beschikbaar hebben om op deze momenten inkopen voor te laten financieren.

Van onze partners: Omzet vergroten met importfinanciering

Praktijkvoorbeeld

Een goed voorbeeld is die van een snelgroeiende meubel importeur. Door de snelle groei van het klantenbestand, en de druk op het werkkapitaal tijdens seizoenspieken, ontstonden er momenten van krapte in het werkkapitaal. Omdat de bank onvoldoende mogelijkheden zag om het krediet te verruimen, en overige financieringsvormen niet bij het bedrijf aansluiten, besloten ze voor een inkoopfinanciering via Ebury te gaan.

Toen de eerste grote inkopen weer betaald moesten worden, is er aanspraak gedaan op de inkoopfinanciering. De goederen werden besteld en geleverd zoals gewoonlijk, echter werd de betaling naar de Chinese leverancier voldaan door Ebury in de gewenste valuta (in dit geval USD). Het bedrijf had vervolgens 5 maanden de tijd om het bedrag terug te betalen. Zodoende konden ze dus zelf bepalen op welk moment zij voldoende liquiditeit hadden om terug te betalen.

Na 4 maanden heeft het bedrijf de eerste betalingen afgelost en staat het geld dus direct weer beschikbaar om nieuwe inkopen te doen, of om het kosteloos aan te houden totdat er weer een behoefte ontstaat.

De rente wordt afgerekend per dag, dus elke dag dat het bedrijf eerder kan terugbetalen scheelt in de rentekosten. Er is voor deze inkoopfinanciering geen onderpand nodig en daarom conflicteert het niet met de bancaire financiering.

Voordelen

Door middel van de inkoopfinanciering heeft het bedrijf altijd extra werkkapitaal achter de hand en kunnen zij verder groeien. Het bedrijf kan daarin volledig zelf bepalen voor welke inkopen ze dit gebruiken en hoelang ze er gebruik van maken (met een maximum van 5 maanden per inkoop).

Een ander bijkomend voordeel waar de inkoopfinanciering sinds kort voor wordt gebruikt, is het verkrijgen van inkoopkorting. Naast de import vanuit China, koopt het bedrijf ook een deel in vanuit Duitsland. Bij deze leverancier maken ze standaard gebruik van een betaaltermijn van 30 dagen. Ze krijgen echter korting als ze binnen 8 dagen betalen. Dit was voorheen niet altijd mogelijk omdat er onvoldoende liquiditeit beschikbaar was om vooruit te betalen.

Door deze inkoopfinanciering kunnen ze vaker met korting inkopen en daardoor ook de rente drukken van de financiering.

Dit gastblog is geschreven door Sonny Berghuis van Ebury. Ebury is een van de financiers achter LoanStreet en biedt diverse financieringsoplossing voor het MKB waaronder inkoopfinanciering. Benieuwd of je terecht kunt bij Ebury voor een zakelijke lening? Check het hier direct.