_lbl_corona_notice_ _act_corona_more_ x

Inkoopfinanciering

Elk bedrijf heeft wel eens momenten waarop er een behoefte aan werkkapitaal ontstaat. Inmiddels zijn er veel traditionele en alternatieve financieringsvormen om deze tijdelijke momenten op te vullen. Eén van deze oplossingen is inkoopfinanciering. Met inkoopfinanciering kan zowel een tijdelijke als permanente behoefte aan extra werkkapitaal worden ingevuld door de inkopen te laten voorfinancieren.

Inkoopfinanciering kan op verschillende manieren een oplossing zijn voor bedrijven. Bijvoorbeeld om seizoenspieken op te vangen, inkoopkortingen te realiseren of om schaalvoordeel te creëren.

Seizoenspieken

Seizoensgebonden bedrijven, bijvoorbeeld een BBQ-producent of een skiwebshop, hebben vaak een enorme piek in de inkopen tijdens een specifieke periode in het jaar. Het kan dan vaak nog even duren voordat het seizoen begint en de producten verkocht worden. Met name voor groeiende bedrijven, die elk jaar meer moeten inkopen, kan dit voor een hoge druk op het werkkapitaal zorgen. Met inkoopfinanciering kunnen (een deel van) de inkopen in deze periode worden voorgefinancierd. De leverancier ontvangt zijn geld, de goederen worden geleverd, en zodra de omzet gerealiseerd is, wordt de financiering weer terugbetaald. Op deze manier neemt de druk op het werkkapitaal af.

Inkoopkorting

Veel bedrijven krijgen een inkoopkorting van de leverancier zodra ze binnen 8 dagen betalen. Hoewel sommige bedrijven hier al volledig gebruik van maken, lukt het niet elk bedrijf om altijd vooruit te betalen.

Inkoopfinanciering kan vaak kosteloos worden aangehouden. Zodra er een moment ontstaat waarin het niet lukt de leverancier binnen 8 dagen te betalen, kan de financiering worden ingezet. De rest van het jaar staat het kosteloos beschikbaar. Uiteraard wordt er een rente betaald over de financiering, maar in veel gevallen ligt deze rente lager dan de korting. Daarbij verbetert het vooruitbetalen de relatie met de leverancier.

Schaalvoordeel

Inkoopfinanciering vergroot de inkoopkracht van een bedrijf, doordat er meer ruimte is om in te kopen. Deze extra inkoopkracht kunnen zij natuurlijk gebruiken om meer omzet te realiseren, maar het kan ook de moeite waard zijn om betere voorwaarden te onderhandelen bij de leverancier doordat er meer ingekocht kan worden per bestelling.

Bedrijfsfinanciering via LoanStreet

Via LoanStreet kun je gemakkelijk je aanvraag met 1 klik naar verschillende financiers sturen. Je kunt meer informatie lezen over de financiers op LoanStreet, maar je kunt ook direct een aanvraag voor een zakelijke lening doen. Tijdens je aanvraag krijg je inzichtelijk wat de slagingskansen zijn per financier, maar krijg je ook een inzicht in de verwachte rente en kosten.