_lbl_corona_notice_ _act_corona_more_ x

Zakelijke financiering voor innovaties binnen je onderneming

Het doel innovatie en ontwikkeling lijkt wellicht op groei en uitbreiding, maar er is een wezenlijk verschil en dat zit voornamelijk in het risico. Bij groei en uitbreiding heb je een bewezen business model met bewezen inkomsten. Een financier vindt het risico daarvan lager en durft daarom makkelijker een zakelijke lening aan jou als MKB ondernemer te verstrekken. Financiering krijgen voor innovatie en ontwikkeling is niet onmogelijk, maar het is wel lastiger. Omdat het wel heel belangrijk is dat het Nederlandse MKB blijft innoveren, zijn er ook diverse financieringsvormen die zich hier speciaal op richten.

Innovatie financieren met een lening of subsidies

Wellicht is het eerste waar je als ondernemer aan denkt wanneer je een nieuw idee hebt om naar de bank te gaan voor een zakelijke lening. Het blijkt echter vaak moeilijk om een bedrijfsfinanciering te ontvangen voor dit doel. Dat komt doordat een bank of andere financier het moeilijk vindt om het risico in te schatten. Het gaat immers vaak om iets nieuws dat zich nog moet bewijzen en dat betekent een verhoogd financieel risico. Een financier zal zich afvragen of jij als ondernemer de rente en aflossing op de lening wel terug kunt betalen, en of de innovatie voldoen rendement op gaat leveren. Als de financier of bank al overgaat tot een lening, dan is het rentetarief vaak hoger. Om er toch voor te zorgen dat Nederlandse ondernemers blijven innoveren zijn er diverse subsidieregelingen in het leven geroepen door de Nederlandse overheid. Ga je als ondernemer aan de slag met innovatie en ontwikkeling, vergeet dan zeker niet naar deze regelingen te kijken. Het grootste voorbeeld is misschien wel de WBSO subsidie.

Overheidsregelingen voor innovatiekrediet

Ook de overheid is zich bewust dat innovatiekrediet vaak moeilijker te vinden is voor ondernemers. Omdat financiering vinden voor je innovaties soms lastig kan zijn, probeert de overheid dit te stimuleren met regelingen voor innovatie financiering. Onder andere het innovatiekrediet en de vroegefasefinanciering zijn vormen van zakelijke leningen die door veel ondernemers gebruikt worden. Deze overheidsregelingen bieden verder vaak ook gunstige voorwaarden en marktconforme rentes. Ook het aflossen van deze leningen wordt vaak gekoppeld aan de innovatie, wat het risico voor de ondernemer kan verlagen.