_lbl_corona_notice_ _act_corona_more_ x

Bedrijfsfinanciering voor inventaris en machines

Het financieren van bedrijfsmiddelen is iets dat vaak gebeurt. Ieder bedrijf heeft andere behoeftes. Zo heeft het ene bedrijf veel inventaris of machines op de balans staan, en de andere onderneming totaal niet. Een onderneming die kapitaalintensiever is, ofwel meer inventaris of machines nodig heeft, kan dit vaak niet allemaal uit eigen zak betalen en is daarom aangewezen op een zakelijke lening.

Een zakelijk krediet voor inventaris

Iedere onderneming heeft wel inventaris op de balans staan. Denk bijvoorbeeld aan een laptop. Soms kun je dit vanuit je eigen cash flow financieren, maar als het om grotere bedragen gaat dan is daar vaak een lening van een externe financier voor nodig. Er zijn verschillende manieren om inventaris te financieren, bijvoorbeeld met een langlopende lening van een bank of door middel van een lease oplossing. Als het gaat om inventaris met een lagere waarde, dan is lease vaak geen oplossing. Er zijn ook aanbieders van inventaris zoals dure computers, servers of andere zaken die zelf de mogelijkheid bieden van financiering, eigenlijk een soort koop op afbetaling. Let daarbij vooral goed op de rentekosten en andere financiƫle lasten. De kosten liggen hier soms hoger dan bij een langlopende lening van de bank. Een rekening-courant wordt soms ook gebruikt voor de aanschaf van inventaris, maar gezien de rentepercentages is dit vaak een duurdere oplossing en geniet een andere vorm van financiering de voorkeur.

Een langlopende zakelijke lening voor machines

Machines die op de balans staan, gaan langer mee dan 1 jaar of 1 productiecyclus. Het is daarom belangrijk om de juiste bedrijfsfinanciering te kiezen. Hierbij is het voornamelijk belangrijk om de looptijd van de lening te matchen met de afschrijvingsduur van de machine. Een machine die je 5 jaar verwacht te gebruiken, kun je daarom ook zeer goed financieren met een looptijd van 5 jaar. Het voordeel van het matchen van de looptijd van je zakelijke lening is dat wanneer de machine afgeschreven is, en dus toe aan vervanging, ook je lening afgelost is. Bij het vervangen van de machine kun je dan een nieuwe financiering aangaan. Verder is er bij het financieren een groot onderscheid tussen generieke en maatwerk machines. Generieke machines kunnen vaak als onderpand dienen voor je lening, waardoor het risico voor de financier verkleint. Dit zie je dan soms ook terug in de rente die in je offerte staat. Machines die voor jou op maat gemaakt zijn, kan een financier niet doorverkopen als het fout gaat. Een andere optie kan zijn om je machine te leasen.