_lbl_corona_notice_ _act_corona_more_ x

Lease of een zakelijke lening voor je auto of bedrijfswagen

Transportmiddelen worden door een MKB bedrijf bijna altijd gefinancierd. Of het nou gaat om een personenauto of een bedrijfswagen, bijna geen enkele ondernemer betaalt deze uit eigen zak. Ondernemers gebruiken deze cash flow vaak liever voor andere investeringen, zeker omdat een krediet voor transportmiddelen vaak eenvoudiger te krijgen is dan andere leningen.

Lease een goede optie voor bedrijfswagens

De eerste optie waar je waarschijnlijk aan denkt bij het financieren van een bedrijfswagen is lease. En dat is logisch ook, want het is verreweg de meest voorkomende financieringsvorm in deze categorie. Vaak biedt de verkoper van bedrijfswagens of personenauto’s ook zelf financieringsopties zoals lease aan. Maar wist je dat je transportmiddelen ook prima met een langlopende lening van bijvoorbeeld een bank kunt financieren? En vaak is de rente hierop ook nog lager. De reden dat dit echter bijna niet gebeurt ligt in gemak en standaarden. Het aanvragen van lease als financieringsvorm is vaak met enkele muisklikken geregeld. Bovendien wijzen de meeste financiers ook direct naar lease als beste oplossing voor de aanschaf van bedrijfswagens. De kosten kunnen overigens wel aanzienlijk verschillen. Dit hangt onder andere af van de looptijd, welke een groot effect heeft op de rente. Het kan daarom lonend zijn om een aantal offertes op te vragen en die te vergelijken.

Financial of operational lease

Bij de aanschaf ontstaat altijd de vraag of je financial of operational lease wilt. Maar wat is nu precies het verschil? En voor welke financieringsvorm van lease moet je dan kiezen? Plat gezegd is het verschil voor jou als ondernemer dat jij eigenaar bent van het transportmiddel bij financial lease, en dat de leasemaatschappij eigenaar is van het transportmiddel bij operational lease. Financieel gezien betekent dit bijvoorbeeld dat je het transportmiddel bij financial lease ook op de balans van je onderneming moet zetten en er op moet afschrijven. Bij financial lease betaal je leasetermijnen die bestaan uit een vorm van aflossing en rente, terwijl je bij operational lease simpelweg een factuur krijgt voor de leasekosten. Eigenlijk kun je de financieringsvorm operational lease zien als een vorm waarbij de leasemaatschappij de bedrijfswagen aan je verhuurt, waarbij de factuur die je krijgt de kosten van de leasemaatschappij moet goedmaken. In Nederland is vanwege het gemak, en ook het grote aanbod, operational lease de meest gekozen optie voor personenauto’s. Voor bedrijfswagens verschilt dit en hangt het ook af van de financier die je kiest.