Door Sergio Torres
DOSSIER: BEDRIJFSHYPOTHEEK

In het kort:

In 2021 gaat de overdrachtbelasting omhoog van 6% naar 8%. Bij bedrijfspanden gaat het vaak om grotere bedragen en dus levert nog dit jaar kopen een aanzienlijke besparing op.

De rente staat historisch laag en dat maakt het kopen, waarbij de maandelijkse lasten vaak ook voor een lange termijn vast staan, een aantrekkelijk alternatief voor huren.

Een bedrijfspand kopen is doorgaans een goede investering voor je pensioen en levert volgens onderzoek het hoogste rendement: 7,25% op jaarbasis.

Zelfs als je een 'nee' hebt ontvangen van de bank is er vaak een oplossing omdat je via LoanStreet bij meer dan 40 mogelijke financiers terecht kunt.

Als één van jouw klanten van plan is om een bedrijfspand aan te kopen en je benieuwd bent wat de mogelijkheden zijn kun je direct een online adviesgesprek plannen, maar je mag me ook altijd een mailtje sturen of bellen.

3 REDENEN OM EEN BEDRIJFSPAND TE KOPEN
1Vanaf 2021 betaal je 2% meer overdrachtbelasting

Tijdens Prinsjesdag werd er door het kabinet een groot scala aan plannen en maatregelen gepresenteerd. Daar zitten altijd lastenverlichtingen en steunmaatregelen tussen, maar dat moet natuurlijk ergens van betaald worden. Één van de maatregelen om extra overheidsinkomsten te genereren is het verhogen van de overdrachtsbelasting op een tweede woning, maar ook op de aankoop van een bedrijfspand. Vanaf 2021 gaat deze van 6% naar 8%. Omdat het bij de aankoop van bedrijfspanden vaak om grotere bedragen gaat, 'tikt dit aardig aan'. Voor de schatkist, maar ook voor de koper. Voor een bedrijfspand dat je koopt voor € 600.000,- betaal je vanaf volgend jaar dus € 12.000,- extra aan belasting. Als je dan toch overweegt om een bedrijfspand te kopen, dan is het zeker aantrekkelijk om dat nog dit jaar te doen, zodat je met de belasting die je bespaart verder aan je bedrijf kunt bouwen.

2Lagere maandlasten dan wanneer je huurt

De rente staat al tijden historisch laag en dat merkt iedereen op de spaarrekening. Banken gaan in sommige gevallen zelfs over tot een negatieve rente over het spaargeld. Voor geldleners is dit echter gunstig, want een lage spaarrente betekent ook een lagere rente om geld te lenen. Dat zien we dus ook terug op de hypothekenmarkt voor particulieren. De 10 jaars rente daar zit onder de 2% en hoewel hij af en toe een beetje schommelt, zijn de verwachtingen voor de lange termijn dat de rente niet zo drastisch zal stijgen. De rentepercentages voor een hypothecaire lening voor een bedrijfspand liggen doorgaans iets hoger dan op de particuliere markt, maar zijn op dit moment ook historisch laag. Zelfs als je bij de bank geen hypotheek kunt krijgen voor je bedrijfspand bieden alternatieve financiers vaak rentes waarmee je goedkoper uit bent dan wanneer je huurt. Bovendien staan de maandelijkse lasten bij een annuïtaire lening voor een lange termijn vast zijn, terwijl de huur ieder jaar kan stijgen. Zeker nu met de lage rentes kan dit zeer voordelig zijn.

3Een goede investering voor je pensioen

Een potje voor later is meestal niet iets waar je elke dag mee bezig bent. Er komt echter een dag dat je dat potje wel nodig hebt. Ondernemers hebben de vrijheid om hun pensioen naar eigen keuze op te bouwen. Hoewel er ondernemers zijn die daardoor in de knel komen, biedt dit ook kansen. Een goede manier om aan je oudedagsreserve te werken is bijvoorbeeld door het kopen van een bedrijfspand wat je gedurende je ondernemende leven afbetaalt. Op het moment dat je dan stopt met werken, heb je niet alleen een bedrijfspand en daarmee vermogen, maar kun je dit ook verhuren waardoor je een extra inkomstenbron genereert. En als we kijken naar de rendementen, dan is er geen betere belegging dan 'stenen'. De centrale banken in Amerika en Duitsland hebben samen met 2 universiteiten de rendementen tussen 1870 en 2015 geanalyseerd. In hun onderzoek, The rate of return of everything 1870-2015, komt naar voren dat je gecorrigeerd voor inflatie met beleggen in die periode 6,6% verdiend zou hebben. Zou je echter belegd hebben in vastgoed, dan was dit gemiddeld 7,25% per jaar. En dat is toch een mooi rendement als je het vergelijkt met de spaarrente.


Financieel regisseurs

Bel met ons

Vul je telefoonnummer hieronder in en we bellen je direct terug om je persoonlijk te woord te staan.We zijn bereikbaar van 9:00 tot 18:00

Vul je telefoonnummer in volgens deze notatiewijze: +31612345678


OPLOSSINGEN OM EEN BEDRIJFSPAND TE KOPEN
 • Check

  Een deal met de beste rente doordat je eenvoudig offertes opvraagt bij alle banken

  Als je de beste deal wilt krijgen, moet je financiers wel eerst kunnen vergelijken. Bij LoanStreet gebeurt dit geautomatiseerd en onafhankelijk voor jou en kun je met één klik een aanvraag indienen bij alle banken. Hou er wel rekening mee dat de meeste banken bij een bedrijfshypotheek 35% eigen inbreng wensen. Dit betekent dus dat je doorgaans ook over eigen geld moet beschikken om een bedrijfspand aan te kunnen kopen met een bancaire bedrijfshypotheek.

 • Check
  Een hypothecaire lening via alternatieve financiers bij een 'nee' van de bank

  Banken willen vaak dat er rond de 35% aan eigen geld ingebracht wordt bij het verstrekken van een bedrijfshyptheek. Er zijn echter genoeg alternatieve financiers die ook zakelijke hypotheken verstrekken en wij bieden uiteraard ook toegang tot deze partijen die waarbij de eigen inbreng kleiner mag zijn of soms zelfs helemaal niet nodig is. Ook bij een 'nee' van de bank proberen we zo altijd een oplossing te realiseren.

 • Check
  Een stapelfinanciering waar we meerdere financiers vinden

  Soms wil een bank of andere partij maar een deel van de lening verstrekken, maar zijn de voorwaarden en rente dusdanig interessant dat je wel gebruik wilt maken van de offerte. In dat geval vinden we een tweede partij die mee wil financieren. Deze partij neemt dan het hogere risico en de ander het lagere risico waardoor aankopen van je bedrijfspand mogelijk is en je gebruik kunt maken van de scherpe offerte.

 • Check
  Een commercieel vastgoed hypotheek van financiers met het juiste specialisme

  Beleggingspanden, door de banken ook wel commercieel vastgoed genoemd, zijn bij diezelfde banken vaak niet meer te financieren. Een belangrijke voorwaarde die banken vaak stellen bij het verstrekken van een hypothecaire lening voor een bedrijfspand is dat dit pand voor eigen gebruik. Waar de banken deze vorm van vastgoed nog maar mondjesmaat financieren, zijn er gelukkig gespecialiseerde partijen die het nog wel zeer interessant vinden. LoanStreet biedt je toegang tot deze partijen die vaak bij ondernemers minder bekend zijn.

 • Check
  Een kortlopende lening met de flexibiliteit om die tegen betere voorwaarden te herfinancieren

  Wil de bank eerst de definitieve cijfers van dit jaar, maar wil jij dit jaar al een bedrijfspand aankopen? Dan kunnen we ook met een overbruggingsfinanciering werken van een paar maanden tot een jaar waardoor je het bedrijfspand kunt aankopen. Zo'n kortlopende lening heeft kent vaak een iets hogere rente, maar biedt tevens de flexibiliteit om de lening bij de bank te herfinancieren tegen betere voorwaarden wanneer je volgend jaar over definitieve jaarcijfers beschikt.
PLAN EEN ADVIESGESPREK EN ONTDEK DE MOGELIJKHEDEN