Door Sergio Torres

Om jouw beslissing te vergemakkelijken, zijn hier de belangrijkste voor- en nadelen over het huren versus kopen van een kantoorruimte.

Opvolgen:

Veel ondernemers worden op een dag geconfronteerd met de vraag of het beter is om de kantoorruimte te kopen of te huren. Zeker in tijden als deze met de lage rente voor zakelijke leningen denken wij als ondernemer er allemaal aan; Moet ik eigenaar zijn van de bedrijfsruimte of moet ik huren.  Het antwoord op deze vraag drukken we voor je uit in de voor- en nadelen. Een MKB ondernemer moet de voor- en nadelen van het huren of kopen van een bedrijfspand zorgvuldig afwegen. Zeker nu, met de extreem lage rente.

De voordelen van het kopen van kantoorruimte met een hypotheek

 • Vaste kosten - De annuïteiten van de hypotheek zullen voor een lange termijn vast zijn, terwijl de huur ieder jaar kan stijgen. Zeker nu met de lage rentes kan dit zeer voordelig zijn.
 • Bijkomend inkomen - Het bezitten van je kantoor kan het voordeel bieden om extra kantoorruimte te verhuren, waardoor een andere bron van inkomsten wordt gecreëerd.
 • Pensioensparen - Het vooruitzicht van het bezitten van commerciële ruimte die ieder jaar in waarde kan stijgen, stelt de eigenaar in staat om extra waarde te creëren naast die van het bedrijf.
 • Belastingdruk - Het kan interessant zijn om het pand in privé te kopen en aan de onderneming te verhuren. Dit kan voor een lagere belastingdruk zorgen in het bedrijf, doordat de huur als kosten meegenomen wordt.

De nadelen van het kopen van een bedrijfspand met een hypotheek

 • Gebrek aan flexibiliteit in ruimte - Als je bedrijf blijft groeien of door tegenslag ineens veel kleiner wordt, kan je eigen kantoorruimte een probleem vormen. Hierdoor kan zelfs een verkoop van het pand kan worden afgedwongen. Zeker bij jonge groeiende ondernemingen moet dit in de gaten gehouden worden.
 • Upfront-kosten - Het kopen van commerciële ruimte kost aanvankelijk veel meer vooraf. Er zijn eigendoms-, taxatie- en onderhoudskosten. Samen met een grote aanbetaling en mogelijke kosten voor het verbeteren van eigendom.
 • Geen flexibiliteit in kosten - Vaste aflossingen en rente die betaald moeten worden, kunnen bij tegenslag juist voor een nadeel zorgen. Wanneer het slecht gaat kan je gemakkelijk veranderen van ruimte indien je huurt. Als het pand in bezit is moet je de lasten blijven betalen. Vaak gaan slechte prestaties van je eigen bedrijf gepaard met slechte prestaties van de economie, wat weer voor een waardevermindering van jouw pand kan zorgen. Dit betekent dat het pand 'onderwater kan staan' op het moment dat je wilt verkopen om te kunnen overleven.

De voordelen van het huren van een bedrijfsruimte

 • A-locatie - De huur van kantoorruimte biedt een bedrijf de kans om te huren in een gebied met een goede locatie en een hoog imago. Als je kleine onderneming afhankelijk is van locatie en imago, zoals winkels of restaurants, is de huur-optie veel voordeliger.
 • Vrij werkkapitaal - Als jouw geld niet vast zit in het onroerend goed, kan je bedrijf inspelen op kansen in de markt. Bovendien is je vermogen om geld te lenen niet zo beperkt als bij het kopen van kantoorruimte.
 • Meer tijd - Elk type eigendom komt met hoofdbrekens. De optie om te huren biedt de tijd om je volledig te richten op het runnen van jouw bedrijf.

De nadelen van het huren van een kantoorruimte

 • Variabele kosten - Met een huuroptie ben je misschien onderworpen aan jaarlijkse huurverhogingen en hogere kosten op het moment dat jouw huurcontract verloopt.
 • Geen eigen vermogen - Tijdens het huren financier je het pensioen van iemand anders met jouw maandelijkse huurbetalingen.

Het antwoord op de vraag of je een kantoorruimte beter kunt huren of kopen van kantoorruimte, is niet eenvoudig voor de meeste eigenaren van kleine bedrijven. Jouw beslissing hangt af van een combinatie van financiële, fiscale en persoonlijke kwesties. Terwijl je de beslissing neemt, kun je hulp inschakelen van je accountant of financieel planner, om je daarin te adviseren. Je kunt mij ook altijd een e-mail sturen. Ik help je graag en kan in kaart voor je brengen wat de mogelijkheden zijn voor het afsluiten van een zakelijke lening om je bedrijfspand te kopen. Hou er rekening mee dat banken tegenwoordig vaak maximaal 65% van de taxatiewaarde financieren, dit terwijl je bij alternatieve financiers vaak nog wel het volledige bedrag kunt financieren.