Door Sergio Torres

Je bedrijf groeit en je hebt extra werkkapitaal nodig, maar wanneer kies je voor factoring en wanneer voor rekening-courant bij de bank?

Opvolgen:

Zowel een rekening-courant als factoring heeft voor- en nadelen. In dit blog lees je meer algemene informatie over beide financieringsvormen. Je kunt jouw opties ook persoonlijk vergelijken op basis van de prestaties van jouw bedrijf, met onze handige LoanStreet kredietcheck.

Naarmate bedrijven groeien, hebben ze vaak behoefte aan extra financiering voor uitbreiding, marketing of andere uitgaven. Soms zijn bedrijven financieel sterk genoeg om een ​​rekening-courant te krijgen bij een bank. Andere keren zijn echter minder traditionele financieringsmethoden noodzakelijk, omdat het bedrijfsrisico te hoog voor de traditionele rekening-courant. Vooral ondernemers die heel hard groeien, een zwak eigen vermogen hebben of waar de terugbetalingscapaciteit van het bedrijf niet groot genoeg is om de rekening-courant terug te betalen moeten op zoek gaan naar deze alternatieven. Laten we een nagaan wat het beste is voor jouw bedrijf: factoring of een rekening-courant faciliteit bij de bank?

Factoring van je debiteuren

Factoring is een flexibele financieringsoplossing – ook wel debiteurenfinanciering genoemd - welke bedrijven helpt eerder cashflow vrij te maken door het sneller uitkeren van de onbetaalde vorderingen (debiteuren). De partij die factoring aanbiedt geeft op basis van je uitstaande facturen een bedrijfsfinanciering. De factoringmaatschappij betaalt jou als ondernemer direct, waarbij de factoringmaatschappij vervolgens het bedrag van de debiteuren ontvangt. Doorgaans ontvangt de factoringmaatschappij een korting voor het risico dat ze lopen, zodat jij als ondernemer een iets lager bedrag ontvangt. Het voordeel is echter dat je op deze manier niet hoeft te wachten tot je debiteuren de facturen hebben betaald en daardoor beschik je direct over meer liquide middelen. Je kunt hierdoor je onderneming eerder laten groeien, crediteuren sneller betalen of een investering doen.

Zolang facturen gefactureerd zijn, is financiering beschikbaar. Het is in vergelijking met een rekening-courant een zeer dure oplossing, maar er wordt niet of nauwelijks gekeken naar het risico van het bedrijf en alleen naar het risico of de factuur wel of niet betaald wordt.

Samengevat houdt factoring het volgende in:

  • Facturen worden gekocht van de ondernemer
  • Er is geen schuld om terug te betalen
  • Er is een onbeperkt financieringspotentieel zolang er goede facturen zijn
  • Er is snelle goedkeuring en dus kun je snel beschikken over het geld
  • Goedkeuring op basis van de kredietwaardigheid van jouw klanten
  • Ook startups komen in aanmerking voor deze financiering
  • Het is een zeer dure vorm van financiering, kosten liggen tussen de 1% a 6% per factuur, wat een jaarrente zou betekenen van tussen de circa 12% a 72%
  • B2C facturen komen niet in aanmerking
Factoring vs. Rekening-courant: wanneer is wat beter voor werkkapitaal en groei?

 

Een rekening-courant faciliteit bij de bank

Een rekening-courant schuld is een solide optie voor veel ondernemers en aanzienlijk goedkoper dan factoring. Een rekening-courant is een kredietvorm waarbij je doorlopend rood kunt staan. Het rekening-courant wordt gekoppeld aan de zakelijke rekening. Het belangrijkste kenmerk van een rekening-courant is dat je geld kunt opnemen tot aan het limiet van de rekening, en dat voor een onbepaalde tijd. Veel banken eisen tegenwoordig dat een rekening-courant afgelost moet worden. Vaak wordt daar een looptijd van 5 jaar aan gekoppeld. De kans op het verkrijgen van een rekening-courant is kleiner dan het verkrijgen van een factoringsoplossing, vooral als je bedrijf minder gepresteerd heeft.

Samenvattend houdt een rekening-courant het volgende in:

  • Hoofdsom wordt terugbetaald in de loop van de tijd en periodiek vindt er rentebetaling plaats
  • Aanzienlijk goedkoper dan factoring
  • Financieringspotentieel wordt begrensd door banken op basis van prestaties en bedrijfsomvang
  • Goedkeuring kan lang(er) duren
  • Goedkeuring vindt plaats op basis van de operationele- en kredietgeschiedenis van jouw bedrijf
  • Startups komen niet of zelden in aanmerking
  • Geschikt wanneer je actief bent in zowel B2B als B2C

Beide financieringsvormen hebben hun voor- en nadelen. Neem dus niet te snel een beslissing, denk goed na wat het beste bij de huidige situatie van jouw bedrijf past en vergelijk jouw opties met onze handige tool.