Door Bastiaan Burgwal
DOSSIER: CORONA

In het kort:

Mede door de Coronacrisis zijn er momenteel veel bedrijven die nu of op korte termijn in financieel zwaar weer komen. Voor een gedeelte van deze bedrijven is faillissement een reëel risico, terwijl dit onnodig is.

In deze blog lees je over creatieve en solidaire oplossingen om het herstel van je bedrijf te ondersteunen, waarbij je de hulp van personeel, crediteuren en financiers kunt inschakelen.

Over de nieuwe wet WHOA, bedoeld om faillissementen te voorkomen, kun je in dit blog meer lezen.

Als onderdeel van de samenwerking met CijferMeester Accountant Wierden kunnen ondernemers die op zoek zijn naar een oplossing voor bedrijfsliquiditeit ook direct een online adviesgesprek plannen.

1Vraag je crediteuren om hulp

Op 1 januari 2021 trad de wet WHOA in werking. De WHOA voorziet in een relatief eenvoudige, snelle regeling waarmee de rechtbank een onderhands akkoord met crediteuren kan goedkeuren. Voor bedrijven die voldoende levensvatbaar zijn kan dit ervoor zorgen dat ze een aanzienlijk percentage kunnen afschrijven op hun crediteuren om zo hun schuld te verlagen. In het FD was al te lezen hoe een ondernemer op 23 februari de primeur had en op deze manier een faillissement wist af te wenden.

Ondanks dat dit uiteindelijk voor iedereen de beste oplossing lijkt - bij een faillissement ontvangen crediteuren bijna altijd minder - is er misschien een meer galante oplossing: een deel van de openstaande facturen omzetten in een crediteurenkrediet. In het geval van de ondernemer die een faillissement wist af te wenden waren er namelijk niet alleen maar tevreden partijen, een deel van de crediteuren verzette zich namelijk tegen het akkoord. En laat deze crediteuren voor jouw bedrijf nou vaak belangrijk zijn, omdat je ook in de toekomst vaak nog bij hen wilt inkopen. Het is misschien dus beter om te kijken naar een solidaire oplossing met meer upside potential voor de crediteuren. Dit kun je doen door en deel van de facturen om te zetten in een lening, waarbij je alle crediteuren hetzelfde behandelt. Je spreekt af dat ze jou netjes blijven leveren en dat als jouw bedrijf de weg naar boven heeft gevonden, je de crediteurenfinanciering langzaam afbetaalt.

Zo blijven je crediteuren tevreden, ben je verzekerd van toekomstige leveringen en krijgt je bedrijf extra zuurstof om aan de toekomst te bouwen.

2Denk aan 'personeel op de pof'

We bedoelen hiermee natuurlijk niet dat je personeel volledig op de pof gaat werken voor je, maar je kunt hen wel om hulp vragen. Het personeel staat misschien wel het dichtste bij jou en je bedrijf en de kans is groot dat ze het bedrijf een warm hart toe dragen. Wanneer al je medewerkers solidair met elkaar zijn kunnen ze voorkomen dat er gedwongen afscheid genomen moet worden van één of meerdere van hun collega's. Uit recent onderzoek blijkt tevens dat 40% van de medewerkers salaris zou willen inleveren voor baanbehoud binnen een bedrijf. Wij denken dat je dit percentage aanzienlijk kunt verhogen wanneer ze geen salaris hoeven in te leveren, maar wanneer een klein percentage wordt omgezet in een lening.

Stel dat je bedrijf 10% dient te besparen op personeelslasten om de tijdelijke klappen van Corona op te vangen, dan kun je in plaats van het schrappen van 10% van de arbeidsplaatsen ook denken aan het omzetten van 10% van het nettosalaris in een lening. Om het nog begrijpelijker te maken kun je bijvoorbeeld denken aan de spaarzegels van Albert Heijn. Er zijn honderdduizenden consumenten die Albert Heijn extra betalen voor deze zegels om op een later moment bij een volle kaart dat bedrag met rente terug te krijgen. Als mensen dat voor Albert Heijn willen doen, dan willen ze dat zeker wel doen voor hun eigen bedrijf en collega's zou je denken.

Wij beschikken over een AFM ontheffing voor het bemiddelen in opvorderbare gelden en kunnen dus ook ondersteunen bij het tot stand komen van een collectieve kredietoplossing vanuit medewerkers die volgens de Wft als consumenten gezien worden.

3Voorkom dat bestaande financiering je achilleshiel wordt

Herfinancieren van een zakelijke lening of een zakelijk krediet kan voorkomen als je condities van een lening wilt veranderen. Dit kan onder andere het geval als je graag een lagere rente wilt. Zo kun je een dure lening hebben gehad in een periode dat het minder goed ging met het bedrijf, terwijl het nu beter gaat waardoor je een goedkopere financiering kunt krijgt. Of je hebt groeigeld gehad middels factoring (vaak een duurder bedrijfskrediet) en wilt nu voor een andere financieringsvorm gaan.

Een andere optie kan zijn dat je geld hebt geleend van je familie dat terug moet of dat jouw financier heeft aangegeven de financiering op te willen zeggen, waardoor je op zoek bent naar bedrijfskrediet van een andere financier.

Tot slot en misschien wel het meest relevant in deze periode: je wilt een langere looptijd op je bestaande lening . Door deze looptijd langer te maken hoef je jaarlijks minder af te lossen en is er meer cash beschikbaar voor andere dingen, waaronder dus ook het werken aan herstel na Corona.

Frans Willemsen

CijferMeester Accountant Wierden

Sommige ondernemers groeien als gevolg van corona, waarbij anderen net een moeilijke periode achter de rug hebben. Verschillende behoeftes, maar voor beiden is vaak een goede oplossing.

Frans Willemsen over zijn doel om ondernemers te helpen

Financieel regisseurs

Bel met onze experts

Vul je telefoonnummer hieronder in en één van de financieel specialisten van LoanStreet belt je direct terug om je persoonlijk te woord te staan.We zijn bereikbaar van 9:00 tot 18:00

Vul je telefoonnummer in volgens deze notatiewijze: +31612345678


BOEK VRIJBLIJVEND EEN GESPREK MET ONZE SPECIALISTEN