_lbl_corona_notice_ _act_corona_more_ x
Bastiaan Burgwal

Bastiaan Burgwal

Chief Product Officer

bastiaan@loanstreet.nl

Ogenschijnlijk stoïcijns, ongebruikelijk onrustig

Bastiaan, vertel op, wie ben je en wat is jouw achtergrond?
Ik ben opgegroeid in Veenendaal en geboren in het naburige Rhenen. Uiteindelijk heb ik Veenendaal verlaten en ben ik in Amsterdam gaan wonen, waar ik Finance gestudeerd heb aan de Universiteit van Amsterdam. Binnen mijn studie heb ik de nadruk gelegd op financiële modellen, dus naast veel economie ook wiskunde, statistiek, een beetje econometrie en wat programmeren. Vooral het programmeren van modellen vond ik erg leuk en ik kwam er al snel achter dat ik het nog leuker vond om mooie dingen op het scherm te toveren. Dan heb je het dus bijvoorbeeld over websites, maar dat heb ik voornamelijk altijd hobbymatig gedaan. Die interesse lag ook aan de basis van LoanStreet.

En meteen na je studie aan het werk gegaan?
Toen ik nog bezig was met mijn studie kwam ik via een vriend van mij, die werkstudent was bij een eerder bedrijf van Sergio en vervolgens ben ik daar ook als werkstudent aan de slag gegaan. Dat klikte altijd erg goed en nadat ik afgestudeerd was zijn we LoanStreet gestart, toen nog onder de naam Sparkholder, wat nog steeds onze statutaire naam is. Althans, dat is de notendop versie hahaha.

Was LoanStreet Sergio zijn idee? Of kwamen jullie samen brainstormend tot die applicatie?
Het idee stond geleidelijk, doordat we veel spraken over onderwerpen waar we geïnteresseerd in waren. Sergio was binnen zijn oude bedrijf altijd bezig met financieringen regelen voor klanten en hoe je die vervolgens kon monitoren. Ik was zelf heel erg geïnteresseerd in technologie programmeerde door mijn studieachtergrond al modellen. Doordat we daar veel over spraken vielen de dingen in elkaar.
Voorheen ontvingen we van ondernemers een export uit het boekhoudpakket, die werd dan in een speciaal gebouwd Excel sheet ingelezen. Maar niet lang daarna kwamen de eerste API’s beschikbaar, waardoor je online kunt koppelen op de boekhouding. Daar zijn we denk ik als eerste in Nederland op ingesprongen; automatisch en met 1 klik data op de boekhouding ophalen om te zien waar je geld kunt lenen. LoanStreet is dus een mengelmoes van mijn interesses in technologie en zijn grote kennis en ervaring op het gebied van financiering en risicomanagement.

En voor de niet-techneuten, wat is een API?
Simpel gezegd is het een set van definities, waardoor twee servers met elkaar kunnen praten. Een herkenbaar voorbeeld is dat je een artikel op nu.nl met een muisklik kunt delen op je LinkedIn tijdlijn. Onder water leggen nu.nl en LinkedIn verbinding en via LinkedIn geef jij als gebruiker dan toestemming dat dit artikel op jouw tijdlijn gezet wordt. Bij ons is het zo dat de boekhoudpakketten de API aanbieden en wij bevragen hem.

Er zit dus wel een redelijk leeftijdsverschil tussen jou en Sergio, of niet?
Ja dat klopt, hij is net 51 geworden en ik ben 34. We hebben het bedrijf in 2013 opgericht dus toen was ik net 28 en Sergio 45.

En merk je daar iets van?
Ik ken Sergio al zo’n tien jaar, dus het voelt absoluut niet vreemd meer voor mij. Tien jaar geleden was het misschien nog een soort mentor-leerling verhouding, maar op een gegeven moment ontgroei je dat en word je gewoon gelijkwaardig.

Wat zijn de verschillen tussen jullie?
We verschillen in een aantal dingen, waarvan ik denk dat we elkaar goed aanvullen. Sergio kan wat chaotischer zijn en ik probeer altijd wat meer structuur daarin aan te brengen. Sergio heeft bovendien veel contact met klanten, zowel ondernemers als accountants. In deze gesprekken met klanten komt veel ter sprake, wat tot nieuwe ideeën leidt bij Sergio. Daar sparren Sergio en ik dan over en dan probeer ik zijn gedachtes te vertalen naar hoe we dat in het product kunnen inbouwen. Verder is Sergio ook iets temperamentvoller en ik ben daarentegen wat rustiger en soms zelfs stoïcijns. Een interessante combi als zeg ik het zelf haha.

Het interview gaat verder onder de foto. Als je genoeg gelezen hebt, dan kun je ook direct jouw financieringskansen checken.

Regel jouw financiering
_lbl_aboutus_bastiaan-burgwal_

Hoeveel uur werk je ongeveer in een week?
Eerlijk gezegd weet ik dat niet precies. Van de momenten dat ik wakker ben en niet sport, eet of met mijn vriendin of vrienden iets leuks doe, ben ik de rest van de uren wel aan het werk. Dat verschilt dus en hangt af van mijn vrijetijdsbesteding. Doordeweeks werk ik denk ik zo’n 12 uur per dag en dan in de weekenden nog een paar uurtjes. Ik ben alleen nooit meer dan 40 uur per week op kantoor, want dat vind ik niet fijn.

En wat doe je in je vrije tijd?
‘Ik ga graag met mijn vriendin naar de bioscoop, we houden allebei van thrillers en spannende films, dus proberen we eens in de week te gaan.

En wat weet niemand van je?
Ik lijk op het eerste oog heel rustig, maar ben eigenlijk ontzettend druk dus ik loop de hele dag te fluiten, te neuriën of te zingen, mijn moeder wordt er gek van als ik bij haar ben. Verder, tja… mijn vriendin zegt altijd dat ik extreem nieuwsgierig ben, dus ik zou bij wijze van spreken ook een encyclopedie kunnen lezen. Ik ben altijd alles aan het googelen. Hier worden mensen nog wel eens gek van, want wanneer we bijvoorbeeld een serie kijken en ze hebben het ergens over wat mijn interesse triggert dan ga ik het meteen googelen. De tijd die ik besteed aan informatie lezen over van alles en nog wat neemt wel aardig wat vrije tijd in beslag haha. Gek eigenlijk, want ik hou helemaal niet van boeken lezen. Het heeft ook vaak niks met technologie te maken, het kan over alles gaan, zolang het maar nieuw is. En ik eet twee bananen per dag…

Wat is het laatste dat je hebt opgezocht?
Wacht, dat zoek ik op in mijn geschiedenis. Het is ‘Inuitmythologie’.

Pardon?
Hahaha, ik lees voor: De Inuitmythologie bestaat uit verklarende verhalen waarin bovennatuurlijke wezens een belangrijke rol spelen, overgeleverd binnen de cultuur van de Inuit (vanouds ook Eskimo's geheten). Deze tradities kunnen als sjamanisme met animistische gebruiken beschreven worden.

Weer wat geleerd… Wat is jouw huidige rol binnen LoanStreet?
Sergio en ik zijn beiden bestuurder. Verder ben ik binnen de onderneming vooral bezig met de productontwikkeling. Sergio heeft veel contacten met de eindgebruikers en de financiers en door ons samen over de feedback te buigen proberen we een manier te vinden waarop we dat in de applicatie kunnen verwerken. Ik vertaal dat naar de gebruikers.

Jij stuurt dus eigenlijk de IT’ers aan?
Niet op technisch gebied. Ik hou me bezig met wat er in de app moet komen en op welke manier. Ik hou me dus wel bezig met de user interface, maar het programmeerteam bepaalt hoe we het technisch gaan bouwen.

Hoe zie je de toekomst van LoanStreet?
Goeie vraag… ik haal veel voldoening uit het helpen van anderen. Dat is iets wat we nu hebben vertaald in het product LoanStreet en we willen hier zoveel mogelijk ondernemers mee helpen. Het doel is dus uiteindelijk dat je een soort standaard wilt worden waarmee ondernemers altijd snel en gemakkelijk hun financiering kunnen regelen.

Regel jouw financiering